History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Gleniffer Road, Caldwell House

A Category A Listed Building in Barrhead, Liboside and Uplawmoor, East Renfrewshire

More Photos »
Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 55.7547 / 55°45'17"N

Longitude: -4.5272 / 4°31'38"W

OS Eastings: 241496

OS Northings: 654157

OS Grid: NS414541

Mapcode National: GBR 3F.BHWW

Mapcode Global: WH3PJ.FMD6

Entry Name: Gleniffer Road, Caldwell House

Listing Date: 14 April 1971

Category: A

Source: Historic Scotland

Source ID: 347558

Historic Scotland Designation Reference: LB14255

Building Class: Cultural

Location: Beith

County: East Renfrewshire

Electoral Ward: Barrhead, Liboside and Uplawmoor

Parish: Beith

Traditional County: Ayrshire

Find accommodation in
Uplawmoor

Description

Robert and James Adam, 1771-3, for Baron Mure of Caldwell; 20th century alterations. Castellated 3-storey and basement, symmetrical mansion house of rectangular plan. 5-bay entrance front with later wide, projecting porch; 7-bay garden elevation, 3-bay side elevations. Later single storey wing and further laundry addition to NW. Machicolated and crenellated parapet to with distinctive pepper-pot angle bartizans. Harled with ashlar dressings; ashlar porch; all windows with label moulds; band course between ground and 1st floor. Derelict (2003).

NE (PRINCIPAL) ELEVATION: 3 bays to centre; porch with panelled outer angle pilasters, central door with flanking windows, windows to returns, all with round-arched heads; crenellated parapet; central bay above with double relieving arches, flanking later porthole windows. Shallow recessed outer bays with tripartite windows to ground (originally single lights), 1st floor windows in shallow relieving arches; small attic windows above to all bays.

SW (GARDEN) ELEVATION: 4 storeys, 5 bays to centre; recessed outer bays with later tripartites to ground; regular fenestration.

NW AND SE (SIDE) ELEVATIONS: 3 bays. Central advanced tripartite bays. Later single storey additions to both elevations.

Little original glazing survives (originally 24-pane timber sash and case windows, attic 12-pane). Grey slate piend and valley roof, partially collapsed; ashlar stacks.

INTERIOR: little original survives. Curved timber panelled hall doors.

Statement of Interest

Built for William Mure of Caldwell, former MP for Renfrewshire, Baron of the Exchequer and factor for the Earl of Bute?s Scottish estates. In the early 20th century Caldwell House ceased to be a family home and in 1927 Govan District Health Board converted the building into a hospital. As a result, many severe alterations took place, such as the removal of the great stair and the addition of the large laundry building and fire escape stairs. The continued use of the building as a care home in the 20th century has resulted in the gradual erosion of the original interior. In 1995 a serious fire caused the greater part of the roof to collapse and further interior fabric was lost. The building is now in poor condition and on the Buildings at Risk Register.

The house sits in what must originally have been a designed landscape. There are specimen trees and areas of obvious planting. Historical maps illustrate avenues and areas of parkland and there remain overgrown paths with rustic stone bridges weaving through heavily wooded areas. The entrance front overlooks an area of open parkland with small clusters of trees in the picturesque manner.

In terms of its design, Caldwell is austere and perhaps even bleak. One of the Adams' later works in their early castle style and the first to be built in Ayrshire, the pepper-pot bartizans are the only surviving examples of their kind on an Adam building. The design is the third in a series produced for Baron Mure, the previous two being neo-classical in design. Mure clearly desired an imposing 'fortified' house that would mirror his status as a powerful figure in Ayrshire, and this resulted in a compromise. Some articulation and movement on the principal elevation is provided by the shallow relieving arches for which small cast-iron balconetes were intended. There is little relief on the garden front, however, which rises a full four storeys of repetitive fenestration. This elevation is monumental and the harled finish accentuates the massive quality. The crenellated parapet and small pointy bartizans are further reminders that this is a castellated structure. The later porch is large and bulky in contrast to the restrained, fairly subtle facade. Davis suggests the porch was added circa 1840 when Thomas Bonnar created his Pompeiian interiors in the hall (of which nothing survives). The typical plan consists of bedchambers for the Mures on the ground floor together with a library, circular breakfast room, drawing room and dining room. Further bedchambers are on the 1st floor though what remains of this plan is difficult to ascertain considering the current condition of the building.

Recommended Books

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.