History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Station Square, K6 Telephone Kiosk

A Category B Listed Building in Ballater, Aberdeenshire

More Photos »
Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 57.0501 / 57°3'0"N

Longitude: -3.04 / 3°2'23"W

OS Eastings: 337006

OS Northings: 795924

OS Grid: NO370959

Mapcode National: GBR WF.9YXY

Mapcode Global: WH7NL.82N5

Entry Name: Station Square, K6 Telephone Kiosk

Listing Date: 23 June 1989

Category: B

Source: Historic Scotland

Source ID: 357288

Historic Scotland Designation Reference: LB21853

Building Class: Cultural

Location: Ballater

County: Aberdeenshire

Town: Ballater

Electoral Ward: Aboyne, Upper Deeside and Donside

Traditional County: Aberdeenshire

Find accommodation in
Ballater

Description

Sir Giles Gilbert Scott, 1935; produced 1936-1968. Standard K6 telephone kiosk comprising 3 sides of lying-pane glazing (8 high) with narrow margin lights (one glazed side with cup handle aligned with 4th/5th pane forming door) and a blind cast-iron panel to rear holding telephone and shelf. Rectangular glass opal with TELEPHONE in black lettering to each side with vent below and central embossed crown surmounting; rising into 4 segmental-headed pediments terminating in a saucer dome. Cast-iron, painted Post Office red. Situated in Station Square, outside Albert Memorial Hall and opposite the former Ballater Station. (both separately listed).

Statement of Interest

The K6 is also known as the Jubilee Kiosk, commemorating the Silver Jubilee of King George V. It was at this time the GPO set up a committee to redesign the telephone kiosk for mass production, with a Jubilee Concession Scheme providing one kiosk for each village with a Post Office. Scott was asked to design the new kiosk in March 1935, and after approval by the Royal Fine Art Commission, the K6 went into production in 1936. The new K6 was constructed from cast-iron and painted Post Office red (in 1924 the same commission had decided on the colour red for the kiosk, as it was "easy to spot and gave an authoritative and official character."). It stands 8 feet 3 inches tall. The new box was based on Scott's 1924 K2 kiosk which had been classical in character with small pane glazing, a reeded Grecian surround and a Soanian dome (believed to have been inspired by that on Sir John Soane's tomb or the lantern above the mausoleum at the Dulwich Picture Gallery). Aware of new architectural trends, Scott applied a modernistic style to his older box. The Grecian fluting was removed but the Soanian dome remained, as did the curved corners (which added strength to the cast-iron panels, now designed to be bolted together and erected in a day). The most noticeable change was the glazing; the horizontal bars were moved sideways to create a broad central light with narrow margin lights. This was to improve visibility and resemble 'moderne' architecture. The design of the box was so popular it remained in production until 1968 when it was superseded by the K8 by Bruce Martin (the K7, by Neville Conder, was never widely used).

Recommended Books

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.