History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

North Queensferry, 4, 6 Post Office Lane

A Category C Listed Building in Inverkeithing, Fife

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 56.0095 / 56°0'34"N

Longitude: -3.394 / 3°23'38"W

OS Eastings: 313181

OS Northings: 680491

OS Grid: NT131804

Mapcode National: GBR 20.TKG8

Mapcode Global: WH6S9.V60X

Entry Name: North Queensferry, 4, 6 Post Office Lane

Listing Date: 27 March 2003

Category: C

Source: Historic Scotland

Source ID: 396752

Historic Scotland Designation Reference: LB49179

Building Class: Cultural

Location: Inverkeithing

County: Fife

Electoral Ward: Inverkeithing and Dalgety Bay

Traditional County: Fife

Find accommodation in
North Queensferry

Description

Late 18th century. Row of 2 symmetrical 2-storey, 3-bay square-plan houses, modern extensions to rear. Rendered; painted margins; stone cills.

N (PRINCIPAL) ELEVATION: identical symmetrical elevations to No 4 (right) and No 6 (left): central timber boarded replacement doors (two-leaf to No 6); flanking windows. 2, 1st floor windows set close to eaves in outer bays.

W ELEVATION: plain gable. Ground rising to 1st floor level to S.

S ELEVATION: No 4 to left: upper ground level extension to right central door flanked by windows; 2 rooflights above. No 6 to right: single storey pitched extension (ground dug out to rear) to left of 2-storey rounded and oblong, flat-roofed stair tower extension to far right. 1st floor window above single storey extension and to left return of stair tower.

E ELEVATION: plain gable. Blocked central attic window (no longer visible) with advanced rendered cill.

12-pane timber sash and case windows with horns to principal elevation; modern windows and doors to rear elevation. Pitched roof; pantiles and easing slates; raised ashlar coped skews; gablehead stacks; central sandstone ridge stack; clay cans.

INTERIOR: No 4, no original features; modern central staircase to rear of cottage. No 6 not seen, 2002.

Statement of Interest

Each house formerly consisted of two houses which have been later converted to one. The ground level to the rear of Post Office Lane corresponds to 1st floor level at the front where entrances to upper flats were once located. These houses form part of an 18th century arrangement of single and multi-storey dwellings forming large U-plan from No 4 Post Office Lane to No 1 Helen Place (formerly known as Chapel Place). Post Office Lane was formerly known as North Lane and was the main route down to the shore of St James's Bay, now mostly in-filled from quarrying.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.