History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Aberdour, Hillside House Walled Garden

A Category C Listed Building in Inverkeithing and Dalgety Bay, Fife

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 56.0586 / 56°3'31"N

Longitude: -3.3016 / 3°18'5"W

OS Eastings: 319040

OS Northings: 685850

OS Grid: NT190858

Mapcode National: GBR 24.Q873

Mapcode Global: WH6RZ.8Z18

Entry Name: Aberdour, Hillside House Walled Garden

Listing Date: 24 March 2004

Category: C

Source: Historic Scotland

Source ID: 397263

Historic Scotland Designation Reference: LB49677

Building Class: Cultural

Location: Aberdour (Fife)

County: Fife

Electoral Ward: Inverkeithing and Dalgety Bay

Traditional County: Fife

Find accommodation in
Aberdour

Description

Early-mid 19th century. Large rectangular-plan walled garden built into rising slope to north of Hillside House.

Random rubble to outer walls with droved quoins, brick running bond to N, E and W inner walls. Low wall to S elevation with rounded coping stones, higher walls with missing wall head to N, E and W elevations, swept to NW and NE corners. 2 evenly placed segmentally arched doors to N elevation; ashlar surrounds with voussoirs, droved rybats, raised margins. Remains of rectangular ashlar entrance pier at far right to W elevation. Inserted modern wide entrance to right corner of S elevation. Low squat door to left corner of E elevation, ashlar margins to outer wall; thick rectangular margin to right.

Statement of Interest

NOTES: B-Group with Hillside House. Maps from the mid 19th century show Hillside House (see separate listing) set within a designed landscape incorporating tree lined avenues, well planted parkland and the walled garden to the north of the house. The garden nestles in a sheltered dip in land rising to the north, the high north, east and west walls protect it from cold winds and it is aligned south-west to north-east in order to receive as much sun as possible. The highest wall is that of the north in order to protect the garden from frosts and provide height for fruit trees and glasshouses, the south wall is low in order to prevent throwing a shadow across the garden. The outer wall of the garden is built from local sandstone whilst heat retentive brick has been used to line the inner walls. All that is remaining of the garden are the walls, there is no planting or structures left, the whole area is grassed over, (2002).

Recommended Books

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.