History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

8a, Fitzroy Park

A Grade II Listed Building in Highgate, London

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 51.5706 / 51°34'14"N

Longitude: -0.1538 / 0°9'13"W

OS Eastings: 528044

OS Northings: 187363

OS Grid: TQ280873

Mapcode National: GBR DT.MX6

Mapcode Global: VHGQL.9S1B

Entry Name: 8a, Fitzroy Park

Listing Date: 29 February 2000

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1246229

English Heritage Legacy ID: 487422

Location: Camden, London, N6

County: London

District: Camden

Electoral Ward/Division: Highgate

Built-Up Area: Camden

Traditional County: Middlesex

Lieutenancy Area (Ceremonial County): Greater London

Church of England Parish: St Michael Highgate

Church of England Diocese: London

Find accommodation in
East Finchley

Listing Text



TQ 2887 FITZROY PARK
No8A
798/5/10216

II

Private house. 1965-7 by Hal Higgins of Higgins and Neyfor Peter Epstein, engineer. Hand-made brick with concrete block inner skin, steel-frame for living room painted black; with reinforced concrete slabs and flat roofs to living room, gallery and bridge links, steep-pitched slate roofs to adjoining pavilions. Complex plan on steeply-sloping site of central double-height living room over semi-basement with garden terrace overlooking garden on one side, on the others five pavilions housing separate elements in semi-independence, with bridge links and with separate staircases from gallery giving on to living room -save to dining room at south-east corner which is entered directly. Next to it -running from east to west -the kitchen with children's playroom over; adjoining is the housekeeper's room with children's rooms over; next the guest room with nanny's accommodation over; this pavilion also has bathroom linked to master bedroom over study and garage at the entrance to the site. The house is entered below this link up steep brick ramp. Aluminium units mainly renewed with similar double-glazed units; broad fascias to living room terrace, which has thick balustrade and some additional awnings to shade the sun and large projecting concrete water spout.
INTERIOR. Living room with exposed black-painted steel frame, exposed brickwork and exposed timber ceiling; built-in sofas. Steps rise to balcony with brick balustrade, whence staircases lead up or down to two-storey pavilions. Living room leads to dining room, which extends into roof space (concealed window in roof casts etherallight across white plastered walls, which contrast with black and white marbled floor). Kitchen with exposed brick, central featured free-standing stove in steel surround under hood. Exposed brick and exposed timber ceilings, whose rafters are complemented in slats of timber screens, to gallery which provides a half-landing to the lounge, and which links the remaining rooms. Bedrooms with fitted cupboards with natural timber finishes complementing areas of matchboard panelling; fitted cupboards also in link between master bedroom and bathroom; the study also panelled. Semi-basement swimming pool in tiled surround. Included as a rare example of a luxury house in the modern style. Epstein had seen Higgins and Ney's earlier house in Spaniard's End (now in LB Barnet), and commissioned what was to be their major private house. While the living room is reminiscent of the romantic Case Study' houses of Los Angeles, widely published in the 1950s, the thicker scantling of the steel and the planning of the semi-independent pavilions shows that the design is entirely of its time -and one of the most adventurous in terms of complexity and in its method of separating the different functions of the house.

Source
Architects' Journal, 4 Apri11973, pp.795-810

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Description



TQ 2887 FITZROY PARK
No8A
798/5/10216

II

Private house. 1965-7 by Hal Higgins of Higgins and Neyfor Peter Epstein, engineer. Hand-made brick with concrete block inner skin, steel-frame for living room painted black; with reinforced concrete slabs and flat roofs to living room, gallery and bridge links, steep-pitched slate roofs to adjoining pavilions. Complex plan on steeply-sloping site of central double-height living room over semi-basement with garden terrace overlooking garden on one side, on the others five pavilions housing separate elements in semi-independence, with bridge links and with separate staircases from gallery giving on to living room -save to dining room at south-east corner which is entered directly. Next to it -running from east to west -the kitchen with children's playroom over; adjoining is the housekeeper's room with children's rooms over; next the guest room with nanny's accommodation over; this pavilion also has bathroom linked to master bedroom over study and garage at the entrance to the site. The house is entered below this link up steep brick ramp. Aluminium units mainly renewed with similar double-glazed units; broad fascias to living room terrace, which has thick balustrade and some additional awnings to shade the sun and large projecting concrete water spout.
INTERIOR. Living room with exposed black-painted steel frame, exposed brickwork and exposed timber ceiling; built-in sofas. Steps rise to balcony with brick balustrade, whence staircases lead up or down to two-storey pavilions. Living room leads to dining room, which extends into roof space (concealed window in roof casts etherallight across white plastered walls, which contrast with black and white marbled floor). Kitchen with exposed brick, central featured free-standing stove in steel surround under hood. Exposed brick and exposed timber ceilings, whose rafters are complemented in slats of timber screens, to gallery which provides a half-landing to the lounge, and which links the remaining rooms. Bedrooms with fitted cupboards with natural timber finishes complementing areas of matchboard panelling; fitted cupboards also in link between master bedroom and bathroom; the study also panelled. Semi-basement swimming pool in tiled surround. Included as a rare example of a luxury house in the modern style. Epstein had seen Higgins and Ney's earlier house in Spaniard's End (now in LB Barnet), and commissioned what was to be their major private house. While the living room is reminiscent of the romantic Case Study' houses of Los Angeles, widely published in the 1950s, the thicker scantling of the steel and the planning of the semi-independent pavilions shows that the design is entirely of its time -and one of the most adventurous in terms of complexity and in its method of separating the different functions of the house.

Source
Architects' Journal, 4 Apri11973, pp.795-810

Selected Sources

Book cover links are generated automatically from the sources. They are not necessarily always correct, as book names at Amazon may not be quite the same as those used referenced in the text.

Source title links go to a search for the specified title at Amazon. Availability of the title is dependent on current publication status. You may also want to check AbeBooks, particularly for older titles.

Recommended Books

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.