History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Red House

A Grade II Listed Building in Great Barr with Yew Tree, Sandwell

More Photos »
Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 52.5483 / 52°32'53"N

Longitude: -1.9406 / 1°56'26"W

OS Eastings: 404121

OS Northings: 294499

OS Grid: SP041944

Mapcode National: GBR 2QH.9C

Mapcode Global: VH9YP.96XS

Entry Name: Red House

Listing Date: 17 June 1996

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1268449

English Heritage Legacy ID: 461798

Location: Sandwell, B43

County: Sandwell

Electoral Ward/Division: Great Barr with Yew Tree

Built-Up Area: West Bromwich (East)

Traditional County: Staffordshire

Lieutenancy Area (Ceremonial County): West Midlands

Church of England Parish: Great Barr St Margaret

Church of England Diocese: Lichfield

Find accommodation in
West Bromwich

Listing Text

SP 09 SW SANDWELL HILL LANE
Great Barr

5/10011 Red House

II

Country house, converted to office and institutional use in the C20 and vacant at the time of re-survey (2008). Built in 1841 for Robert Wellbeloved Scott of Stourbridge, it is classical in style.

MATERIALS: Red brick with ashlar dressings and a slate roof.
PLAN: The house is almost square in plan with a staircase hall to the centre of the north side and a lengthy service wing extending to the north. The house has two storeys and the service wing has three, although their cornices meet at the same height.

EXTERIOR: There are symmetrical fronts to the east (entrance front), south (garden front) and west. The stone dressings include a plain plinth, a guilloche band between the floors, a sill band at first floor level and a projecting cornice to the top of the wall, all of which gird the house. The service wing is more plainly treated with simple bands at the level of the first and second floor window sills. It formerly ended at the north with a walled service yard. In the C20 the yard walls were raised and the area was roofed to create a building which is currently used as a play school.

The east (entrance) front has three bays. The central bay at ground floor level has a portico with paired Ionic columns to either side, above which is a full entablature. Above the blocking course there was formerly a balustrade, but this has mostly been removed. The ground floor windows at either side are aedicular and have lugged and shouldered surrounds which fall to connect with the plinth and have a recessed panel beneath the sash window. To the top of each is a projecting cornice with pulvinated frieze. The three first floor window surrounds rest on the sill band and are lugged. The south and west faces are each of five bays and have similar ground and first floor windows to those seen on the entrance front. The north front has the three-storey service wing projecting at right and to its left is a large, arched, staircase window which rests on the guilloche band. To left of this are two C20 bathroom windows with stucco surrounds. The service wing has four bays with plain surrounds to the windows. Both the house and service wing appear to have their full complement of chimney stacks, which have flush bands near to the tops and moulded caps.

INTERIOR: To the north is an impressive staircase hall which has a dogleg staircase with stone treads, moulded to their undersides, and cast iron balustrade and mahogany hand rail with wreathed curtail. The floor of square stone slabs has small slate diamonds to the corners. To two of the corners are console tables (or possibly blocked fireplaces) above which are arched alcoves and to the half-landing is an arched window with coloured margin glazing. The cornice has large acanthus leaves. Two other ground floor rooms have richly decorated cornices and ceiling roses. Both rooms have marble fire surrounds which are French in style and appear to be later additions of the 1860s or `70s. Both rooms have simple dado rails, which are set rather high and may be a later alteration, and below these is match-boarding, which appears to be yet later.
HISTORY: The house built for Robert Scott was later lived in by Robert Bagnall of Gold's Hill Ironworks and John Marshall, a local ironmaster. The last person to use the building as a house was Sir Henry Meysey Thompson. The second Ordnance Survey map records the house being used as a 'Convalescent Home for Children' and during the Second World War it is believed that it was used to house refugees and it is possible that additional bathrooms were added at that time. It was in institutional and office use for most of the later part of the C20 and at the time of survey [October 2008] it was subject to a tenancy but unused.

SOURCE: Great Barr, Oscott and Kingstanding, Margaret Hanson and Peter Drake, 2001, 26-7.

REASONS FOR DESIGNATION: Red House, Sandwell is designated at Grade II for the following principal reasons:

* The design is architecturally accomplished.
* The original design and layout of the building can be read with relative ease and it is largely intact despite its later conversion to institutional and office use.
* Although the layout of the accompanying park has been altered to make it into a public amenity, nonetheless, the survival of this setting is a contributory factor to the building's special quality.

Listing NGR: SP0411494513

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Recommended Books

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.