History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Preston Hall

A Category A Listed Building in Midlothian East, Midlothian

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 55.8812 / 55°52'52"N

Longitude: -2.9697 / 2°58'11"W

OS Eastings: 339431

OS Northings: 665760

OS Grid: NT394657

Mapcode National: GBR 70PF.VL

Mapcode Global: WH7V7.CF2S

Entry Name: Preston Hall

Listing Date: 22 January 1971

Category: A

Source: Historic Scotland

Source ID: 331195

Historic Scotland Designation Reference: LB775

Building Class: Cultural

Location: Cranston

County: Midlothian

Electoral Ward: Midlothian East

Parish: Cranston

Traditional County: Midlothian

Find accommodation in
Pencaitland

Description

Robert Mitchell, 1791-1800. 2-storey classical country house with attic and basement, 7-bay corps-de-logis with 1?-storey, 3-bay links flanking and terminating in 1?-storey wing pavilions. S elevation with horseshoe stair; N elevation with circa 1822 portico. Ashlar with rusticated ground floor quoins, architraved windows and projecting sills; mutuled cornice. Ashlar balustrades, Coade stone ornamentation to S elevation.

S (FORMER ENTRANCE, NOW REAR) ELEVATION: advanced corps-de-logis: 2-storey on regularly fenestrated 5-bay rusticated basement. Main house: 7-bays consisting of 3-bays to centre with horseshoe stair leading to door at 1st floor centre with windows to flanks and above (door to basement within horseshoe); pedimented centrepiece with pilasters flanking windows and supporting triangular moulded pediment, circular window to centre, paired regular fenestration to flanks; balustraded parapet and bracketed cornice concealing roofline. To left and right returns, links adjoining at piano nobile with pedimented tripartite window to S bays; 4 regularly placed bays to upper floor (all blind with the exception of 3rd bay on left and central bays on right). Links: single storey on rusticated basement, symmetrical 3-bay consisting advanced central bay with classical Coade stone decoration above, paired columns and pilasters to flanks supporting rectangular plinth, reclining figure of ancient warrior surmounting. Pavilions: single storey, 5-bay with blind panels above, all on rusticated basement. Regular fenestration with pilasters flanking round arched central bay, bracketed cornice, balustraded parapet to centre with square clocks, open cupolas and weathervanes surmounting; vases to flanks (only single vase to E of E wing remaining), irregular plans and windows to E & W returns forming modern accommodation around service courtyards.

N (NOW PRINCIPAL) ELEVATION: 2-storey, 7-bay corps-de-logis with attic and rusticated basement: circa 1832 advanced square porch with architraved triangular pedimented entrance adjoining central bay of piano nobile, single bay returns to ground floor and basement; architraved arched windows flanking portico with architraved rectangular windows to 2 outer bays; 7 regular bays to upper floor. Bracketed cornice and balustraded parapet with raised solid central parapet containing 3 small windows, 3 windows to upper floors of each return. Links (adjoining to centre of returns at piano nobile): 3-bay, single storey on basement (double width link to E) partially concealed behind single storey curved wall adjoining pavilions to main house (each wall with door entering courtyard adjacent to main house). Wings: originally 2-storey, single bay consisting architraved tripartite window with projecting sill and lintel, smaller rectangular window above; bracketed cornice with central rectangular pediment, decorative urn surmounting. Both wings 5-bays deep; E wing later extended to regularly fenestrated 5-bay N elevation, W wing irregular L-plan. Later additions and alterations to internal courtyards.

12-pane glazing in timber sash and case windows to piano nobile and above, 9 and 6-pane sash and case to wings and basement. Piended and platformed grey slate roof with lead ridging. Concealed lead rainwater goods to most. Tall ashlar stacks to main house (paired wallhead stacks to returns of corps-de-logis and pavilions with projecting neck copes and tall cans.

INTERIOR: many formal rooms to piano nobile. Hall and staircase: white and guilt decoration, open ironwork balustrades of Greek design, screens of Corinthian columns, Coade stone female figures in classical drapes holding lamps, double-height hall with 1st floor gallery, arches filled with fan-shaped lunettes support circular lantern; scheme elaborated circa 1830 with pendentives of dome and open spaces on upper walls painted with arabesque ornament and groups / landscapes in the style of Watteau. Interiors by David Roberts (1830) and Wallace & McFarlane (drawing room, 1860). Original door-cases, ceilings (musical instruments and allegorical paintings to drawing room), cornices and fireplaces of white marble. W and E wing rooms largely stripped (due to rot) and replaced to form later modern accommodation.

Statement of Interest

Part of an A-Group with stables, temple, gazebos and walled garden and Lion's Gates. Set within a designated designed landscape. Originally a circa 1700 house built for Roderick Mackenzie (Lord Prestonhall) with 1740 additions by William Adam. A door from this house may be incorporated into the walled garden; a roll-moulded door surround with a 1690 lintel is inset into the SE corner. The house and estate were bought, in the mid 1780s, by Alexander Callander, a wealthy Indian nabob who owned the Crichton estate. The lands were already set out as pleasure grounds and rides but Prestonhall had become structurally unsound and was to be replaced, not repaired. Robert Mitchell (originally from Aberdeen, but practised in London) planned the new house and estate buildings, most of which survive. The old house was demolished and the foundation stone for the new structure was laid, with some ceremony, on Friday 18th March 1791. The front elevation was viewed by many contemporaries as being dated in its formula. The corps-de-logis is similar in style to a plate in Robert Morris's "An Essay in the Defence of Ancient Architecture" (1728). The rear elevation, on the other hand, was a neo-classical astylar composition of differing rectangles, each appearing separate from its neighbour. Many believed this composition was due to Callander leaving the country during the mid part of the century. On his return, he favoured a style he remembered for the front elevation, whilst Mitchell was given a freer hand in the design of the rear of the property. It has been suggested the pavilions are in fact the work of William Adam and survive in a cut down and remodelled form from the older house that stood on the site (these have later been extended and altered). The house was re-orientated in 1832, with the plainer north elevation becoming the main elevation. A formal porch was added and the horseshoe stairs became the garden entrance to the rear; a door beneath leads directly to the basement service rooms. Within the policies of the hall stood another large house, Briery Bank, which appears on estate plans to the north of the hall. Since demolished, it shared the north gates to Prestonhall, which are still standing. They are believed to have been part of the original estate from the early 1700's. The house remains the most important building by Robert Mitchell.

Recommended Books

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.