History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Block between the Library and the Almshouses including the William Jones Room, Monmouth Boys School

A Grade II Listed Building in Monmouth, Monmouthshire

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 51.8117 / 51°48'42"N

Longitude: -2.712 / 2°42'43"W

OS Eastings: 351008

OS Northings: 212803

OS Grid: SO510128

Mapcode National: GBR FL.X1WP

Mapcode Global: VH86T.YQ3J

Entry Name: Block between the Library and the Almshouses including the William Jones Room, Monmouth Boys School

Listing Date: 10 August 2005

Last Amended: 10 August 2005

Grade: II

Source: Cadw

Source ID: 85053

Location: In a group in between the town centre and the River Wye.

County: Monmouthshire

Town: Monmouth

Community: Monmouth (Trefynwy)

Community: Monmouth

Built-Up Area: Monmouth

Traditional County: Monmouthshire

Find accommodation in
Monmouth

History

1895-6, designed by Henry Stock, architect to the Worshipful Company of Haberdashers. The building replaced a house which was a part of the 1864-5 school designed by William Snooke. Externally it appears unaltered.

Exterior

Built of coursed rock faced red sandstone rubble with Forest of Dean stone dressings and Welsh slate roofs. Jacobean style to match in with the Almshouses (qv) to which it is joined as well as the existing school buildings which are separate but very close. Two storeys on the Almshouse Street elevation, but partly single storey to the inner quadrangle.
The street elevation has six bays separated by buttresses with offsets, stepped gables to bays 1, 3 and 5. Bay 1 has a doorway with gabled porch with Tudor arch head, 3-light mullion-and-transom window in gable above. Bays 2, 4 and 6 have 3-light mullion-and-transom windows on the ground floor and plain 3-light ones above. Bays 3 and 5 have 3-light mullion-and-transom windows on both floors.
The elevation to the quadrangle shows a second range behind the street one and this does join to the existing buildings. It is L-shaped in plan with a four bay cloister of Tudor arches with gables with quatrefoil vents and finials above, two further bays at right angles which form the porch to the older building access via a large room with a 4-light mullion-and-transom window and a canted bay, each face with a 3-light mullion-and-transom window, all the top lights with 4-centred heads. Parapet, French pavilion roof with finials above the bay. There is a resited K6 telephone call box standing next to the lefthand end of the cloister.

Interior

The interior is both altered and utilitarian as is usual with schools in use. The interior of the William Jones Room was not seen at resurvey.

Reasons for Listing

Included as a late Victorian education building and for its additional historic interest as a part of an important town grammar school.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.