History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Front courtyard and boundary wall at Craig-y-nos

A Grade II Listed Building in Tawe-Uchaf, Powys

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 51.8248 / 51°49'29"N

Longitude: -3.6843 / 3°41'3"W

OS Eastings: 284016

OS Northings: 215362

OS Grid: SN840153

Mapcode National: GBR Y9.W6R6

Mapcode Global: VH5FY.3D3G

Entry Name: Front courtyard and boundary wall at Craig-y-nos

Listing Date: 29 April 2005

Last Amended: 29 April 2005

Grade: II

Source: Cadw

Source ID: 84380

Building Class: Domestic

Location: The wall creates the front courtyard of Craig-y-nos and the front property boundary facing the road.

County: Powys

Town: Swansea

Community: Tawe-Uchaf

Community: Tawe-Uchaf

Locality: Craig-y-nos

Traditional County: Brecknockshire

Find accommodation in
Pen-y-cae

History

The wall is of two periods mid and late C19, with some limited later remodelling of the latter; the two main periods represent the original building and the Patti extension. As on the main house, the difference in masonry identifies the two periods: narrow coursed grey rubble succeeded by larger blocks of redder sandstone. The first edition OS map and photograph of 1870 both show a courtyard fronting the original house of 1841, the dimensions of which survived the Patti development. The N stretch of wall extending from the theatre is of both periods, the older stretch left of the gate. The original front courtyard wall had a narrower recessed arched gateway and was of uniform height and higher than at present; there may have been some C20 post-Patti adaptation to later uses here. The stretch of the front wall to N, now fronting the garden adjacent to the theatre, joins with the wall of the original kitchen garden at N. The stretch to S formed the boundary of the Patti Winter Garden and frameyard development, though the section forming the roadside wall of the service range and stable court was part of the original complex.

Exterior

The stretch of wall extending from the theatre is of coursed red sandstone with ashlar balustrade; gateway with tall gatepiers with rough caps and iron gate with spear finials and reticulated design to the lower panel; section W of gateway is of narrower coursed grey rubble with flat coping, from the earlier period. The front wall adjoining the N courtyard wall at right angles forms the entrance frontage stepped up at gateway to form lamp piers with cast iron lamps; double iron gates; concrete coping. To left the wall extends beyond the courtyard to front the garden beside the theatre. To right the wall adjoins the service range and beyond, far right, fronts the former Winter Garden area, including bothy and frameyard, and incorporates a small pointed arched doorway.

Reasons for Listing

Included for its special interest as a defining part of both the mid and later C19 development for group value with other listed items at Craig-y-nos.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.