History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Gledhow Manor

A Grade II Listed Building in Leeds, Leeds

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 53.8297 / 53°49'46"N

Longitude: -1.5297 / 1°31'46"W

OS Eastings: 431050

OS Northings: 437146

OS Grid: SE310371

Mapcode National: GBR BM6.YY

Mapcode Global: WHC96.GZSZ

Plus Code: 9C5WRFHC+V4

Entry Name: Gledhow Manor

Listing Date: 24 July 1992

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1256276

English Heritage Legacy ID: 465079

Location: Leeds, LS7

County: Leeds

Electoral Ward/Division: Chapel Allerton

Built-Up Area: Leeds

Traditional County: Yorkshire

Lieutenancy Area (Ceremonial County): West Yorkshire

Church of England Parish: Chapel Allerton St Matthew

Church of England Diocese: Leeds

Find accommodation in
Leeds

Listing Text


LEEDS

SE3137SW GLEDHOW LANE, Gledhow
714-1/56/699 (North side (off))
24/07/92 Gledhow Manor

GV II

Formerly known as: Red House GLEDHOW LANE Chapel Allerton.
Includes: No.19 ALLERTON PARK.
Large house, later a home for the elderly. 1903. By the firm
of FW Bedford and SD Kitson for Major Bagnal, proprietor of
Kirkstall Forge. Plinth of axe-faced Hopton Wood stone,
walling of 1 and 3/4 inch Woodville sand-faced bricks (Flemish
bond) and Ancaster stone dressings, portico columns also of
Hopton Wood stone with a 'pecked' face; roofed in 'Arfon'
American red slates; hall mantelpiece of various-coloured
Derbyshire marbles.
2 storeys, 3 bays to S front, a square plan with L-shaped rear
wing to NE which encloses a small courtyard. In a Queen Anne
Revival style.
Central 3-window bay has a single-storey semicircular portico
with paired Ionic columns in antis, paired panelled doors,
fanlight with glazing bars flanked by small-pane windows with
similar fanlights; 1st-floor windows are small-pane metal
casements with original fittings, in keyed eared architraves.
The projecting outer bays have quoins and full-height canted
bay windows with 5 x 3-pane sashes in flush wood frames to
ground floor and glazing bars to 1st floor, moulded stone
sills. Stone bands at window sill and lintel levels. Deep
wooden modillion eaves cornice, hipped roof, tall corniced end
brick stacks. Fire-escape doors have been inserted on the 1st
floor of the outer bays to allow access to a walkway across
the lead roof of the portico.
Rear: large round-arched stair window with glazing bars
centre, small-paned windows; the service wing is in a more
'cottage' style, the bricks are slightly smaller, ground-floor
windows have brick soldier arches and the upper-floor windows
are dormers with shallow segmental pediments; deep overhanging
bracketed eaves.
Left return: 4 uneven bays, projecting drawing-room chimney
stack right balanced by the projecting 3-window bay of the
library to left, 4 (schoolroom) windows between and a narrow
1-window bay of the laboratory far left.
Right return: 5 uneven bays: the main house facade has a
central pedimented 3-window (dining room) bay which breaks
forward slightly, the stone sill and lintel bands are carried
across the narrow, slightly projecting hipped (pantry) bay to


right and the service block, right, breaks forward again, the
3 kitchen and larder windows having segmental arches, dormers
above.
INTERIOR: there has been very little alteration to the
original plan and decorative scheme; room names follow the
1904 published plan. Outer hall: glazed double doors with
overlight flanked by glazed screen with Art Nouveau stained
glass, lunette windows to cloakrooms left and right. Hall:
full-height and galleried, original features include fireplace
on E wall with brass upper screen, tiles, marble surround in
eared architrave; pilasters and segmental moulded arch to
staircase on N side; 2-panel doors in moulded surrounds with
vernacular-style stepped moulding with carved fruit and
foliage and moulded cornice to doorheads.
Staircase and gallery: panelled sides to first rise of stairs
(between storerooms), divided stair above with column-on-vase
balusters, ramped mahogany handrail, similar balustrade to
gallery which is reached through fluted Ionic columns in
antis, round arches to bedrooms and corridors have secondary
doors with fanlights; deep moulded ceiling cornice, square
glazed top light with circular flower pattern in stained glass
and probably original light fittings at the corners.
Ground floor, left (W), from front to rear: the drawing room
is reached through triple doors; fireplace of grey marble in
an arched alcove, moulded ceiling cornice; the schoolroom
retains a ceiling frieze but the fireplace has been sealed
off. Inserted partitions in library and a window converted to
door in the rear room, formerly the laboratory. Blue/green
glazed tiles remain in the lavatory which now opens off the
former library but originally opened from the store next to
the stairs.
Ground floor right: the morning room retains its corner
fireplace, panelled dado and overmantel, swagged ceiling
cornice. Wooden floors to main rooms and small quarry tiles to
service corridor which has the service staircase (now screened
off).
First floor: the plan of principal bedrooms flanking a
dressing room on the S side of the house, nursery wing to NW
and servants accommodation to NE, with bathrooms flanking the
stair well, can still be followed. Bathrooms retain original
blue tiling and some plumbing, principal bedrooms have ceiling
cornices, fireplaces blocked, corner fireplace in front right
has moulded surround intact.
The nursery wing is reached from a door on the W side of the
gallery which opens into a corridor with 3 rooms off, the
central room has a fireplace surround in Classical style but
with 4 dancing figures on the central plaque; the S room has
original panelled linen cupboards.


The servants' wing is entered from a door on the E side of the
gallery, attic stairs rise from the bedroom lobby on the
right.
The original heating system with ornate moulded radiators
remains in most rooms.
Major Bagnal's requirements of the architects were a large
hall with top light suitable for the display of a collection
of prints, with a number of small sitting rooms opening off
the hall; care was taken to avoid making any of the bedroom
doors to open off the gallery.
(Architectural Review: 1904-: 216, 219-220; Boswell, D
(Victorian Society), pers. comm.).

Listing NGR: SE3105037146

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Selected Sources

Book cover links are generated automatically from the sources. They are not necessarily always correct, as book names at Amazon may not be quite the same as those used referenced in the text.

Source title links go to a search for the specified title at Amazon. Availability of the title is dependent on current publication status. You may also want to check AbeBooks, particularly for older titles.

Recommended Books

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.