History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Turbine House at Pontsticill Water Treatment Works

A Grade II Listed Building in Vaynor, Merthyr Tydfil

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 51.7964 / 51°47'46"N

Longitude: -3.3636 / 3°21'49"W

OS Eastings: 306058

OS Northings: 211737

OS Grid: SO060117

Mapcode National: GBR YQ.Y28W

Mapcode Global: VH6CR.N34Q

Entry Name: Turbine House at Pontsticill Water Treatment Works

Listing Date: 19 May 1999

Last Amended: 19 May 1999

Grade: II

Source: Cadw

Source ID: 21732

Building Class: Water Supply and Drainage

Location: In the Water Treatment Works ,adjacent to the Compensation Basin, under the dam below Pontsticill Reservoir and SW of the Filter House.

County: Merthyr Tydfil

Community: Vaynor (Y Faenor)

Community: Vaynor

Locality: Pontsticill

Traditional County: Brecknockshire

Find accommodation in
Pont Sticill

History

Turbine House controlled the level of water flowing over the weir. This dates from the construction of the Reservoir in 1923, a massive water engineering project involving an extensive network of piping to the urban areas of S and SE Wales, which was termed 'The Two Million Scheme'. It involved a 2 shilling (10 pence) rate on local taxes and was carried out by the Taf Fechan Water Corporation, this latter body being contributed to by each local council. Resident engineer FV Stillingfleet, and engineers Sir Alex Binnie and Deacon and Thos F Harvey. 3400 million gallons (15456 million litres) of water a day was treated, as stated on the plaque on the Compensation Basin recording its opening by Lord Buckland in 1927.

Exterior

Small building of coursed occasionally snecked rock-faced sandstone with ashlar dressings, its outer side forming part of the wall of the Compensation Basin. Welsh slate roof. Round-arched doorways with heavy doors, hinges and locks at each end of inner side and multipane metal-framed round-arched windows to sides and in the gable ends, the S masked by a later addition.

Interior

Interior painted white with a stained planked ceiling. Original hydro turbine by Gilkes of Kendal is retained, though this no longer in use having been replaced by a new version. Gantry for maintenance supported by heavy corbels and valves still in place.

Reasons for Listing

Included as an integral part of the original Water Treatment Works.

Group value with the Compensation Basin and the Filter House.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.