History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

The Beeches Nursing Home (formerly known as Ty Mawr)

A Grade II Listed Building in Blaenavon, Torfaen

We don't have any photos of this building yet. Why don't you be the first to send us one?

Upload Photo »

Approximate Location Map
Large Map »

Coordinates

Latitude: 51.7743 / 51°46'27"N

Longitude: -3.089 / 3°5'20"W

OS Eastings: 324961

OS Northings: 208964

OS Grid: SO249089

Mapcode National: GBR F2.ZJD6

Mapcode Global: VH79C.DNVP

Entry Name: The Beeches Nursing Home (formerly known as Ty Mawr)

Listing Date: 9 February 1995

Last Amended: 9 February 1995

Grade: II

Source: Cadw

Source ID: 15272

Building Class: Health and Welfare

Location: Situated near the top of Church Road, set well back, in a walled garden.

County: Torfaen

Community: Blaenavon (Blaenafon)

Community: Blaenavon

Built-Up Area: Blaenavon

Traditional County: Monmouthshire

Find accommodation in
Blaenavon

History

Built around 1800 by Samuel Hopkins, son of the first resident manager of the Ironworks and himself proprietor from 1798. An 1839 date stone in the car park may refer to an additional building phase. The house was used by the directors of the Blaenavon Company as a hunting lodge until 1924. It was then converted into a hospital and became the local medical society, into which the workers paid a subscription, pre-empting the National Health Service.

Exterior

A late Georgian rendered three storey mansion. The original block is on a rectangular plan with extensions to rear. Small-pane sash windows. Six-bay main facade with plinth and band courses between floors. Wide doorway is flanked by pair of wooden pilasters standing on stone plinths. Door itself is modern. There are six ground floor windows of varying sizes, five are sash. One small window is probably a later insert. First floor has four sash windows, second floor has five. Cast iron fire escape stands against the facade presumably dating from its use as a hospital. Deep wooden eaves are of simple moulding. Hipped, M-shaped roof is of slate, with lead covering the ridge tiles. A large rendered chimney stack is at the north, with nine yellow ceramic chimney pots. To the south a rendered ashlar wall with lean-to roof is edged with a thin tapering stone column.

South elevation overlooks gardens and has at some time become the main entrance. It includes two later blocks added to the east, all with square headed sash windows. The original block has two bays on three storeys and a conservatory across its ground floor, with five cast iron columns. Adjoining this is a later block with three bays on two storeys and pitched slate roof. A further block is one storey with flat roof.

Interior

The interior has been much altered to accommodate the building's use as a nursing home, although the original room layouts are apparent from the surviving ceiling cornices. Two large reception rooms on the ground floor retain their grand fireplaces, one of which is of cast iron with fine detailing, painted to resemble carved marble. The main staircase is possibly original. A 1926 Smith Major and Stephens lift is original to the building's first hospital phase. The cellar has wall tiling incorporating a green cross, which is evidence of its use as a mortuary.

Reasons for Listing

Listed as a late-Georgian building with special historical interest.

Recommended Books

Other nearby listed buildings

  • II Former St Peter's Boys' School (now Ramfield Study Centre)
    Situated towards the top of Church Road, immediately uphill from the other St Peter's school buildings.
  • II Former St Peter's Infants School
    Situated half way up Church Road between the other St Peter's school buildings and set back from the road behind railings.
  • II* Former St Peter's School (Original School)
    Situated half way up Church Road immediately downhill from the other St Peter's school buildings and with south-east front facing the churchyard. Below the level of the road and set back behind iron
  • II Gilchrist Memorial
    Situated in the Blaenavon Ironworks Museum car park at the north end of Blaenavon town and to the south-west of the Ironworks; reached off North Street.
  • II Workmen's Hall and Institute
    Prominently situated at the junction between Church Road and High Street, set back behind railings.
  • II Pay Office
    Situated to the south-west of Stack Square and built against the curtain wall for the site.
  • II* St Peter's Church
    Situated at the bottom of Church Road, on the south side, set back behind railings.
  • II War Memorial
    Set back from the pavement on the corner between Church Road and High Street, within the precinct of the Workmen's Hall and Institute.

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.